Hoppa till sidans innehåll

Före VIF


Vrigstads Idrottsförening bildades på våren 1932. Men redan några år tidigare började man att sparka boll på gamla marknadsplatsen vid Stockarydsvägen och på Gästgivaregårdens "gata". Även på torget höll man till, vilket inte alltid sågs med blida ögon av de som bodde där omkring.


Redan nu dök det första paret "riktiga fotbollsskor upp i sammanhanget. Det var busschauffören John Pettersson som inköpt ett par i Växjö, de blev vederbörligen beundrade och kunde t.o.m. få provsparkas vid något tillfälle, av den som hade lagom stora fötter och var god vän med ägaren,


Den första läderkulan var sannolikt redan uppsliten när bollsparkandet flyttades till den s.k. Fårahagen söder om Jägersro, någon gång under året 1930.

Även fri idrotten hade sin blygsamma början på torget, under 1920-ta­lets senare del. Där ordnades då lokala kraftmätningar framför allt i löpning. Startplats var då framför "Svenssons affär", 100-metersmålet låg vid "doktorns grind". Längre distanser löptes runt nuvarande Mejerigatan - Korpral Gräns väg - Sävsjövägen - och Torget.

Övriga grenar som höjdhopp, stavhopp och kulstötning övades på gräsmattan framför brandstationen.


I maj 1930 gjordes en penninginsamling för att stödja idrotten i sam­hället. Avsikten var väl att kunna anskaffa någon typ av fotbollskläder och annan blygsam utrustning. Lämpliga skor fick var och en hålla sig med själva och även benskydd , för den som så önskade. Insamlingen inbringade inte mindre än 480:- kronor, vilket nog måste anses som ett mycket gott resultat.


Sedan tillstånd utverkats att få använda ett mindre markområde strax söder om Jägersro i utkanten av samhället till fotbollsplan, den s.k. "Fårahagen", började man gemensamt ställa i ordning där. Området var blygsamt, cirka 65 m x 35 m., kanske något bredare beroende på hur långt långt ut i den omkringväxande ljungen som drog gränslinjen. Den motsatta sidan begränsades av en gärdesgård så åt det hållet kunde man inte bredda. Buskar och mindre stenar rensades bort och tuvor jämndes ut, ett par skrangliga mål sattes upp och så var det klart att sparka igång. Några jordfasta stenar vid ena målet fick vara kvar och orsa­kade förstås en del förtret, men det tog ingen allvarligt på.


Här spelades sedan de närmaste två åren vänskaps- och träningsmatcher mot bl.a. IFK Stockaryd, Långö/Nydala och Sunnerby/Söndra.


Ganska snart stod det emellertid klart att en större plan behövdes. När dr. Hultén en dag föreslog ungdomarna att man skulle bilda en idrottsförening och försöka hitta ett bättre beläget lämpligt område för att anlägga en idrottsplats föll förslaget därför i god jord. Detta hände på hösten 1931.


Man tillsatte en interimstyrelse under dr.Hulténs ledning, som skul­le göra nödvändiga förberedelser och vidta åtgärder för att snabbt komma igång med projektet, samt utarbeta förslag till stadgar för en idrottsförening i Vrigstad.


Sågplanen vid Stockarydsvägen bedömdes först vara ett lämpligt ställe att anlägga en idrottsplats och där gjordes också en del förberedande arbete av entusiastiska
ungdomar. Det ansågs emellertid vara alltför värdefull mark för detta ändamål och man bestämde sig slutligen för Gästgivaregården 1:33, där den nu ligger. Området ägdes av Vrigstads kommun, det var sankt och värdelöst som betesmark och ansågs därför av de styrande i kommunen kunna avsättas för ändamålet.


Vissa villkor ställdes dock, bl.a. att ingen idrott utövades på sön­dagar under gudtjänsttid, samt att högst en fest med dans anordnades årligen.


Här anlades nu en fotbollsplan, huvudskligen av ungdomarna själva, Den blev till en början något mindre än tänkt, cirka 80 x 55 meter och låg parallellt med
nuvarande Industrigatan.


Något arrendekontrakt blev dock inte utfärdat förrän 1934, i samband med en omläggning och utökning av planen.


Från tiden före föreningens grundande finns inte mycket bevarat: Utöver ovan nämnda kassabok har bara spridda anteckningar, och några fotografier hittats,
samt fotbollstatistik för 1931.


Klart är att den första matchen gick i Stockaryd och förlorades med 11-1 Returmatchen i Fårahagen slutade 0-12. I laget spelade: Simon. Svens­son mv., Per Nilsson, Oscar Claesson, Sven Gunler, Bertil Gus­tavsson, Torsten Haegerstam, Georg Haegerstam, Konrad Lönnborg, Erik Stensson, Arvid
Gustavsson och Tage Maars.


Ibland var det svårt att mönstra slagkraftigt lag. Då anlitades gärna ett par bröder Linnkvist från Ingelstad, som drev tältbio strax in­till. Den första segern i Fårahagen kom mot ett lag från Sunnerby/ Söndra, som besegrades med 1-0. Målgörare: Stig Ringefelt, 13 år.

Uppdaterad: 22 FEB 2016 12:18 Skribent: Börje Cronvall

VRIGSTADS IFs ALLA MATCHER och RESULTAT 2022 HITTAR DU HÄR!

VIFS BINGOLOTTER KÖPER DU PÅ HEMKÖP I VRIGSTAD!

EU jordbuksfonden tid renoverat vår klubbstuga både invändigt och utvändigt. Vi har gjort en handikappadanpassad toalett i klubblokalen och våra 4 omklädningsrum har fått en rejäl uppfräschning.

Postadress:
Vrigstads IF
Industrigatan 2
57696 Vrigstad

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info